OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pääsiäinen 2018 Baijerissa ja sen lähialueilla

Kuusi päivää, viisi majapaikkaa, neljä maata, kolme pitkän matkan junayhteyttä, kaksi Balkan-hullua Baijerissa ja yksi pääsiäisloma. 6-5-4-3-2-1 ja näin me mentiin: 

1. päivä:  Frankfurt – Basel 

Ensimmäisenä päivänä Lufthansa kuljetti meidät Frankfurtin kautta Baseliin. Koska välilasku oli useamman tunnin mittainen ja Frankfurtin keskusta on lentoasemalta vain vartin matkan päässä, ajattelimme pikaisesti käydä katsomassa, miltä Frankfurt näyttää. Tätä suunnitelmaa ei estänyt edes julkisen liikenteen lakko, jonka vuoksi valtaosa junayhteyksistä oli peruttu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Normaalisti lentoasemalta pääsee aivan kaupungin ytimeen julkisilla, mutta nyt lakon vuoksi pääsimme ainoastaan päärautatieasemalle, josta oli pieni kävelymatka Frankfurtin ytimeen. Heti rautatieasemalla kaupungin huumeongelma löi välittömästi silmille. Rinkkoja säilöön jättäessä oli useampi henkilö murtautumassa lockereihin. Meillä ei ollut kolikkoja eikä toisaalta kyllä myös enää kiinnostustakaan jättää omaisuutta lockereihin, joten rinkat selässä lähdimme kävelemään kohti keskustaa.  Kaatosateessa ja rinkat selässä matka tuntui pitkältä – varsinkin, kun satuimme vahingossa kävelemään kaupungin pahimman huumekadun kautta.  Pienen keskustapyrähdyksen myötä olimme valmiita palaamaan takaisin kentälle ja jatkamaan matkaa kohti Sveitsiä. Kentällä söimme kiitollisina elämämme parhaat currywurstit ja suuntasimme kohti Baselia.

2. päivä: Basel 

Sveitsissä ensimmäinen kohteemme oli Basel, mikä osoittautui koleasta ja kosteasta säästä huolimatta oikein mukavaksi pikkukaupungiksi.OLYMPUS DIGITAL CAMERABaselissa hotelleista saa käyttöönsä Basel-kortin, jonka avulla julkisen liikenteen käyttäminen on täysin maksutonta. Lisäksi Basel-kortin myötä voi käyttää kaupungin ilmaisia wifi-yhteyksiä ja kortilla saa myös alennuksia esimerkiksi museoiden sisäänpääsymaksuista.

Baselin ydinkeskusta on melko pieni, joten kaupunki on helppo ottaa haltuun kävellen tai fillarilla. Koska sää ei nyt ollut se kaikkein lämpimin, hyödynsimme melko paljon kaupungin mainiota ratikkaverkostoa. Kävimme ratikalla myös Ranskan puolella St. Louisissa, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna tuo loppumatka saattoi mennä vahingossa pummilla… Basel-korttiin sisältyy myös yksi ilmainen lauttamatka yhdellä kaupungin neljästä lautasta, jotka kuljettavat matkustajat Reinin rannalta toiselle. ”Wilde Maa”, ”Leu”,, ”Vogel Gryff” ja ”Ueli” kulkevat ilman moottoria, käyttäen ainoastaan Reinin luonnollista virtausta joen ylitykseen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Reinin ylitys Leu-nimisellä lautalla

Baselista käsin kävimme myös Bussilla Saksan puolella Weil am Rheinissa Vitran Design Museon kampuksella. Museokampus koostuu useasta eri rakennuksesta, jotka muodostavat kokonaisen museokampuksen. Lämpimällä ja aurinkoisella säällä tämäkin kampus houkuttelenee hengailemaan ympäristössään pidempään.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vitra Design Museum

3. päivä: Basel-Bern-Interlaken-Lucerne 

Kolmantena matkapäivänä suuntasimme Bernin ja Interlakenin kautta Lucerneen. Olimme ostaneet junaliput etukäteen siten, että meillä oli useamman tunnin pysähdystauko pitkän perjantain hiljentämässä Bernissä. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bern on piskuinen, mutta kaunis Sveitsin pääkaupunki. Useimmista pääkaupungeista poiketen Bern ei ole metropoli, vaan reilun puolen miljoonan asukkaan kaupunki, jonka keskeiset nähtävyydet ehti hyvinkin käydä katsomassa muutaman tunnin välipysähdyksen aikana.  Tämän aamupäiväkävelyn aikana kävimme katsomassa muun muassa kuuluisaa lapsensyöjäpatsasta, patsastelimme itse Korean delegaation kanssa sekä tarkistimme, joko kaupungin aivan ytimessä sijaitsevan BearParkin karhut olisivat heränneet talviunilta. Niin kolea oli keli, että karhutkin olivat vielä talven jäljiltä nukkumassa.  Toisin kuin aasialaiset turistit, joita oli paljon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERABernistä jatkoimme matkaa Interlakenin kautta kulkeneen maisemareitin kautta kohti Lucernea. Bernistä olisi päässyt Lucerneen myös lyhyempää junareittiä pitkin, mutta me halusimme nautiskella maisemareitistä ja kyllä se reitti sen hieman pidemmän matkustusajan väärtti olikin.

Iltalenkin aikana ehdimme nähdä Lucernen keskeisimmät nähtävyydet eli Kapellbruggen ja Lion-patsaan.  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. päivä: Lucerne-Bregenz-Lindau 

Lucernen ja Bregenzin välinen junayhteys oli matkallamme ainoa yhteys, jota emme olleet buukanneet etukäteen. Vaihtoehtoina oli mennä joko Zürichiin tai maisemareittiä pitkin suoraan kohti Bregenziä. Yritimme kyllä keksiä myös uutta kohdetta, mihin tuona pääsiäislauantaina olisimme voineet suunnata, mutta äkkiseltään emme sitä keksineet. St. Gallenin keskiaikainen, upeaksi luonnehdittu barokkikirjastokin oli tuona lauantaisena päivänä kiinni, joten jouduimme skippaamaan myös sen.

Lopulta valintamme tälle välille oli maisemareitti, joskin maisemia emme juurikaan nähneet räntäsateesta, lumisateesta ja usvasta johtuen. Näkyvyyshaasteista huolimatta junat kulkivat ajallaan ja ehdimme iltapäiväksi Itävallan puolelle Bregenziin. Tämä Bodenseen rannalla sijaitseva pikkukaupunki oli aika nopeasti nähty, joten matkustimme illaksi vielä vastarannalle Saksan puolelle tutustumaan Lindaun kaupunkiin.

Kaiken kaikkiaan Bodensee rantakaupunkeineen vaikutti miellyttävältä lomailupaikalta, jonne täytyy vielä palata lämpimämpänä aikana vaikka fillaroimaan. Fillaribaanat näyttivät loistavilta!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. päivä: Bregenz-München

Viidentenä päivänä oli vielä yksi junamatka edessä, kun suuntasimme Bodenseen rannalta kohti Baijerin sydäntä eli Müncheniä. Pienehköjen kaupunkien jälkeen oli ihana päästä suurkaupunkiin, vaikka sen syke olikin näin pääsiäispäivänä hyvin hidastempoinen. Esimerkiksi ruokapaikan etsiminen oli hyvin vaikeaa, sillä suurin osa ravintoloista oli kiinni. Löysimme kuitenkin lopulta auki olleen afganistanilaisen ravintolan, mikä osoittautuikin varsin maukkaaksi kokemukseksi.

Illalla kävimme vielä hyytävässä tuulessa bongaamassa metrokartasta Kolehmainenwegin sekä tekemässä pikaisen iltakävelyn vuoden 1972 kesäolympialaisia palvelleessa olympiakylässä.   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. päivä: München 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Englisher Garten

Koko reissun ajan oli ollut melko kylmää ja koleaa, mistä johtuen olikin ihanaa päättää reissu +15 asteen lämpöön ja auringonpaisteeseen. Ihmiset olivat ulkona, biergartenit avautuivat ja ilmassa leijui currywurstin tuoksu. Tunnelma oli kuin vappuna Suomessa – paitsi ettei paleltanut :-) Johtui auringosta tai ei, niin München antoi itsestään oikein hyvän vaikutelman. Uskoisin, että kohtaamme uudestaan hyvinkin pian. OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pääisiäisenä Theresienwiesellä oli hiljaista. Toisin on Oktoberfestien aikaan! Alueella järjestetään myös jättikirppareita, jonne olisi kyllä päästävä!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Starnberger See

Yleensä isommissa kaupungeissa on ollut myös tapana käydä katsomassa ainakin yhden metrolinjan päätepysäkkiä. Yleensä näiltä viimeisiltä pysäkeiltä on löytynyt arkisia lähiöitä, mutta tällä kertaa metro, tai oikeastaan S-bahn, kuljetti meidät Starnberger Seen rannalle. Ja sieltä löytyikin auringon laskun lisäksi lisää riehakasta vappuhenkistä tunnelmaa sekä kauniita maisemia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>