OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lakeuksilla

Olin vastikään työmatkalla Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla Seinäjoella. Valitettavasti vapaa-aikaa ei juurikaan ollut, joten Seinäjoen keskusta jäi muutamaa tärppiä lukuunottamatta näkemättä. Sen sijaan työmatkan ohessa oli mahdollista käydä tutustumassa Lapualla Kulttuurikeskus Vanhassa Paukkuun. Nykyinen kulttuurikeskus on rakennettu vanhan Valtion Patruunatehtaan miljööseen Lapuanjoen rannalle. Kulttuurikeskuksessa toimii nykyään kirjaston ja kulttuuritoimen lisäksi musiikki- ja kansalaisopistot, tenhaanmyymälöitä, yrityksia ja yhdityksiä, teatteri, kuntosali, taidemuseo, elokuvateatteri  ja lounaskahvila.

Patruunatehtaan rakennukset ovat suojeltuja kohteita ja henkivät näin edelleen tehdasaikojen tunnelmaa. Kulttuurikeskus on rakennettu vanhaa ja uutta yhdistellen, mutta kuitenkin vanhaa kunnioittaen.

Kulttuurikeskuksen historiaa värittää monet surulliset tapahtumat. Näistä surullisista tapahtumista kuuluisin lienee vuonna 1976 tapahtunut Patruunatehtaan räjähdys, jossa menehtyi kaiken kaikkiaan 40 tehtaan työntekijää. Tämän surullisen tapahtuman kunniaksi Patruunatehtaan kaasulaitoksena ja myöhemmin pajana toimineeseen rakennukseen on entisöity erittäin kaunis muistokappeli. Valokuvaaminen ei tuntunut sisätiloissa luontevalta, mutta ohessa on kuva kappelista ulkoapäin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vanhan Paukun muistokappeli

Vanhan Paukun tehdasalueelta löytyy myös Patruunatehtaan museo. Museo sijaitsi luonnollisesti vanhassa tehdasrakennuksessa, jonne oli koottu näyttely varsin mielenkiintoisella tavalla. Näyttelyssä oli paljon autenttisia Patruunatehtaan työkaluja ja -laitteita sekä mukavasti valokuvia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Patruunatehtaan museon portti
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Patruunatehtaan museo

Kulttuurikeskuksen tiloissa sijaitsee myös muutamia puoteja, kuten esimerkiksi Lapuan kankureiden liike. Myös Lapuan taidemuseon pienessä puodissa oli kivoja käsityötuotteita myynnissä. Kaiken kaikkiaan Kulttuurikeskus oli ehdottomasti vierailemisen arvoinen kohde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Lapuan kankureiden puoti

Ja vielä lopuksi ne Seinäjoen tärpit. Ensimmäinen tärppi on luonnollisestikin Seinäjoen pääkirjasto Apila. Tämä vuonna 2012 rakennettu kirjastorakennus yllätti kaikin puolin! Harmillisesti kamera ei ollut kirjastossa mukana, joten kuvia kirjastosta ei nyt ole. Edellä linkittämästäni blogista löytyy kuitenkin hyvin kuvia kirjastosta sekä ulkoa- että sisältäpäin.

Seinäjoen kirjaston lisäksi kaupungista löytyi upea ravintola nimeltään Uppalan kartano. Uppalan kartano sijaitsee kerrostalojen ympäröimänä Upan kaupunginosassa. Kartanomiljöö on sen verran keskustasta syrjässä, ettei sinne löydä sattumalta. Onneksi paikalliset vinkkasivat ravintolasta, sillä päivällinen kartanoympäristössä oli erinomainen. Pääkirjasto Apila ja Uppalan kartano sijaitsevat melko lähellä toisiaan, joten nämä kohteet kannattaa ehdottomasti mahdollisella Seinäjoen reissulla tsekata!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>